Siromasi su bili prvi kojima je Isus naviještao riječi Božje, a posvećeno im je prvo blaženstvo. Isus je apostole učio davati i razvijati zauzetost za siromašne. Nije u pitanju samo materijalno davanje, već da ono što se daje, daje se od srca. Caritas ne čini samo materijalno davanje, već potrebitom treba podariti vremena, riječi, osmjeha ili oprosta.

Karitativni rad i projekti Župnog caritasa

Naš Župni caritas djeluje već desetak godina, na poticaj tadašnjeg župnika Mate Draganovića. Svake godine imamo sve više volontera, trenutačno 15, podijeljenih u 6 skupina. ali nažalost i sve više potrebitih. Uz veliku ljubav volontera caritasa i priloge župljana uspijevamo zadovoljiti potrebe naših potrebitih.
Caritas ima dvije kategorije; siromašne obitelji ili samce – kojima donosimo pakete uoči Božića, Uskrsa, Alojzijeva, te po potrebi. Drugu kategoriju čine bolesnici koji se ispovijedaju, njima je najviše potrebna topla riječ i osmijeh.
Posebno smo ponosni što smo uspjeli ostvariti suradnju s domom sv. Vinko Paulski u Oborovu, čije štićenike posjećujemo i darujemo, sretni smo što i oni mogu posjetiti nas.

U rujnu 2018. godine pa sve do kolovoza 2019. godine projekt Caritasa – paketi pomoći za najugroženije kojim je caritas u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih osigurao sredstva iz fonda europske pomoći za najpotrebitije (Fead) - pakete hrane, higijenskih potrepština i  posteljine. Svaki mjesec je pristizalo 48 paketa hrane i 48 paketa higijene, koje su volonteri razvozili osobnim automobilima do domova naših korisnika.
Tijekom godina organizirali smo koncerte humanitarnog karaktera zajedno s našim zborovima, članice kreativne radionice izrađuju razne predmete koje prodaju na štandu ispred crkve ili na štandovima u gradu, svi prilozi odlaze u naš caritas.
Sudjelujemo u raznim akcijama na biskupijskoj i državnoj razini.
Ponosni smo na vjeroučenike koji zajedno sa svojim vjeroučiteljima odlaze u posjet starijim članovima naše zajednice i time čine zajednicu Odgoj za Caritas.
Božićne i uskrsne čestitke izrađuju naši volonteri ili djeca (ručnim radom) za naše štićenike. Našim posjetom i poklonom nastojimo im unijeti u dom bar tračak nade, veselja i topline kako bi uočili da nisu sami, napušteni i zaboravljeni. Većina njih vrlo se veseli našoj posjeti, pogotovo kad im pročitamo čestitku, malo sjednemo i podijelimo njihove tjeskobe, strahove i brige; bar malo ublažimo njihove potrebe, neimaštinu i patnju.

Dolaskom novog župnika, velečasnog Ivana Petrovića izabrano je novo vodstvo župnog caritasa, zahvaljujemo na povjerenju i ovim putem pozivamo i nove članove da nam se pridruže. Naš župnik nas potiče na bolju suradnju s bolnicom dr. Ivan Barbot, osim dosadašnjeg posjeta i mise za dan bolesnika i blagdana, velečasni Ivan ih redovito posjećuje i dariva prigodnim slatkim darovima.

Žuni Caritas zahvaljuje volonterima, darovateljima, partnerima, suradnicima i svim ljudima dobre volje koji su tijekom godina s volonterima caritasa iskazali solidarnost, blizinu i utjehu prema onima čije je životno iskustvo obilježeno siromaštvom te tako pridonijeli smanjenju različitih oblika siromaštva i socijalne isključenosti.
Hvala! Dobro je činiti dobro!

Poruka hrvatskih biskupa o vjeronauku u školi i župnoj katehezi, br. 4 kaže:
„da naše župne zajednice budu žive i aktivne, otvorene za sve, napose za djecu i mladež, koji se u njih uključuju, kako bi mogli bolje živjeti i djelovati iz vjere kako u Crkvi tako i društvu“. Župa sv. Alojzija Gonzage očituje svoje zajedništvo na različite načine: kroz molitvu, druženja, zabave, predavanja i igru. Pridružite se nekoj od navedenih sekcija – ministranti, zborovi, caritas, dramska skupina, kreativne radionice, liturgijski čitači.