zl3-1.jpg 1935.godine probudila se krščanska katolička narodna svijest da se u Popovači sagradi crkva. Od 1935.-1938. godine izgrađena je crkva sv. Alojzija Gonzage po nacrtima prof. Podhorskog, a u izvedbi klesara Srečka Antoniča. Crkva je posvečena 21.kolovoza 1938. godine. Do konca 1944. uređen je interijer crkve.
    Odmah po završetku rata vjernici ovoga kraja zamolili su zagrebačkoga nadbiskupa dr. Alojzija Stepinca da osnuje novu župu u Popovači. Dana 14. rujna 1945. godine odlukom Nadbiskupskog duhovnog stola broj 6557/45 osnovana je župa Popovača. Dekret o osnutku potpisao je dr. Alojzije Stepinac, nadbiskup zagrebački.
    Otvaranje nove župe povjereno je župniku u Ludini dr. Franji Rantu. Prvi privremeni upravitelj župe imenovan je vlč. Dragutin Delija, župnik u Voloderu. Dana 27.listopada. 1945. vlč. Jakov Ladič imenovan je upraviteljem župe Popovače. On je pogledao Popovaču, ali njegovi župljani molili su nadbiskupa da ostane u župi Macinec. Nakon toga, 3. studenoga 1945. dolazi vidjeti župu vlč. Nikola Iverovič, dotad kateheta u pučkoj školi u Ivancu. I on je 12. studenoga iste godine imenovan prvim župnikom u Popovači. Prvi privremeni župnikov stan bio je u kuči udovice gospođe Kopčič, do izgradnje novoga župnoga stana u Zagrebačkoj ulici.
    Fotografije crkve možete pogledati u Galeriji fotografija.