Noćas su potekle litre i litre pića, sve u dobrim željama za novu godinu. Izgovoreno je mnoštvo čestitki, računala i mobiteli prepuni su dobrih želja… Svi se nadamo boljim i uspješnijim danima. Svi želimo puno zdravlja, radosti, uspjeha, novaca… A evo, na današnji dan Crkva se spominje Marije Bogorodice. Ona je kao mlada žena i majka gledala svoje novorođeno čedo i sama bila puna lijepih želja za svoje dijete. Međutim, za razliku od naših čisto ovozemnih želja, Marija se znala radovati višim darima, onima koji dolaze samo do Boga jedinoga.

Kad opisuje zgode iz Isusova djetinjstva, baš kao što je to slučaj i u današnjem evanđelju, Luka redovito o Mariji veli sljedeće: Marija u sebi pohranjivaše sve ove događaje i prebiraše ih u svome srcu. Time je Marija uspijevala Božjim očima gledati ono što se odvijalo pred njezinim očima. Bila je službenica Božja i u ushitu pastira, ali i u nevoljama progonstva, sve do smrti svojega Sina na križu. Marija je ustrajala sve do konca i zato je ona u Crkvi oduvijek nenadmašan primjer vjere, nade i ljubavi.

Tim bismo putem i mi trebali ići. Naša je nevolja što toliko puta motrimo sebe i svoj život ljudskim očima, što ne zapažamo Božju ruku i Božju misao vodilju. Naša je nevolja što mislimo da naš život ovisi o nama, o uspjehu izlaska iz krize, o izviješću europske komisije, o zbiru brojeva u igrama na sreću, u tome koliko će nas podržati naši prijatelji i naša obitelj, o tome kakvo je naše zdravstveno stanje i kolika nam je mirovna… A prava se mudrost sastoji u tome da u molitvi, razmišljanju i razmatranju, prosvijetljeni Božjom riječi i naukom Crkve, osnaženi Kristovim otajstvima, sagledavamo naš život i svekoliku povijest Božjim očima.

Dao Gospodin da tijekom cijele ove godine svakodnevno u Božjem svjetlu promatramo svoj život, da u molitvi neprestano tražimo Božju volju, da molimo od njega snagu da bismo, poput Marije, odvažno tražili volju Božju i vršili je, baš kao onaj mudri čovjek koji je sagradio kuću na stijeni.

 

 

ŽUPA  SVETOGA  ALIOJZIJA  GONZAGE
I  MH Kutina – OGRANAK POPOVAČA
pozivaju vas


NA IZLOŽBU SKULPTURA

IVANA  DURAKOVIĆA

U  PASTORALNI   CENTAR   ŽUPE   POPOVAČA

U SRIJEDU, 18. lipnja 2014.  u 19:30 sati

DOĐITE, POZOVITE I SVOJE PRIJATELJE!

IVAN DURAKOVIĆ
Mladi je kipar iz Zagreba. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti – Odjel za restauriranje i konzerviranje umjetnina – smjer kiparstvo. Kontinuirano obavlja radove na obnovi Zagrebačke katedrale od 2004. godine. Između brojnih djela koautor je srebrnoga grba grada Zagreba, a u Kutini je poznat i kao autor biste Bonifacija Pavletiča.

Odlučio se za kristološku tematiku koja mu je postala najbliža, zato što ju je,  restaurirajuči  mnoge sakralne objekte, često susretao.

 

 od 22.-28. siječnja  – Devetnica sv. Ivanu don Bosku
 od 02.-10. veljače  – Devetnica Majci Božjoj Lurdskoj
 od 12.-20. veljače  – Devetnica Duhu Svetom
 od 10.-18. ožujka  – Devetnica Svetom Josipu
 od 18.-27. travnja  – Devetnica Božanskom Milosrđu
 od 04.-12. svibnja  – Devetnica Majci Božjoj Fatimskoj
 od 22.-30. svibnja  – Devetnica Duhu Svetomu
 od 15.-20. lipnja  – Šestodnevica sv. Alojziju Gonzagi
 od 18.-26. lipnja  – Devetnica Presvetom Srcu Isusovu

Pozivamo sve koji se žele uključiti u rad župe. Za sada postoje ove mogućnosti, ako se u nečemu možete prepoznati radujemo se vašem dolasku! Naravno, nadamo se i vašim novim prijedlozima i idejama kako bismo pospješili rad naše župe.

Dok "sav svijet na krugu zemaljskom klikče zanosnom vazmenom radošču," Vama dragi vjernici župe Popovača i svim  dragim poglavarima, prijateljima i dobročiniteljima  izražavam iskrene uskrsne čestitke.

Jedno s Vama u vjeri, nadi i ljubavi molimo Uskrsnuloga Gospodina, Pobjednika grijeha i smrti, da se bogat milosrđem - smiluje ljudskom rodu, ovoga vremena. Neka njegova Istina rasvijetli ljudske misli! Neka ljubav njegova Duha ugrije srca ljudi! Neka njegov mir bude dar osobama, obiteljima  i svim narodima.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS

Uskrs, 2007.               Nikola Sanjković,župnik

 

U galieriji fotografija su objavljene fotografije sa svečanog otvorenja novog prostora popovačke knjižnice i hodočašča kroz Bosnu i Hercegovinu.

 

Poštovani posjetitelji internetskih stranica župe Sv. Alojzija Gonzage Popovača,

Ispričavamo se što, zbog tehničkih problema, nismo bili u mogućnosti prije objaviti internetsku verziju Župnog lista Popovače broj 6.

Administrator internetskih stranica
župe Sv. Alojzija Gonzage Popovača:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

U Glasu Koncija je objavljena reportaža Buđenje duhovnosti u srcu Moslavine autora Vlade Čuture.
Reportažu možete pročitati slijedeči na ovaj link.

Cijenjeni korisnici internetskih stranica župe sv. Alojzija Gonzage u Popovači.

Internetske stranice možete pratiti i na adresi www.zupa-popovaca.hr.

Adresa www.zupa-popovaca.com biti če aktivna još neko vrijeme. 

 

Adnimistrator

Robert Sedak 

 

Okučanska  Muka i smrt Kristova u Popovači


    Isusova muka i smrt sve je češči prizor tijekom korizme u mnogim hrvatskim mjestima od Dubrovnika do Zagreba od Rijeke do Osijeka u izvedbi kudova, amaterskih kazališnih društava, crkvenih skupina ili svih zajedno, u zatvorenim ili otvorenim prostorima, privlačeči tako mnoštvo gledatelja, a često i sudionika na otvorenom koji se uključuju pjesmom ili molitvom u skupinu, sudjelujuči spontano u biblijskim istinama.