Noćas su potekle litre i litre pića, sve u dobrim željama za novu godinu. Izgovoreno je mnoštvo čestitki, računala i mobiteli prepuni su dobrih želja… Svi se nadamo boljim i uspješnijim danima. Svi želimo puno zdravlja, radosti, uspjeha, novaca… A evo, na današnji dan Crkva se spominje Marije Bogorodice. Ona je kao mlada žena i majka gledala svoje novorođeno čedo i sama bila puna lijepih želja za svoje dijete. Međutim, za razliku od naših čisto ovozemnih želja, Marija se znala radovati višim darima, onima koji dolaze samo do Boga jedinoga.

Kad opisuje zgode iz Isusova djetinjstva, baš kao što je to slučaj i u današnjem evanđelju, Luka redovito o Mariji veli sljedeće: Marija u sebi pohranjivaše sve ove događaje i prebiraše ih u svome srcu. Time je Marija uspijevala Božjim očima gledati ono što se odvijalo pred njezinim očima. Bila je službenica Božja i u ushitu pastira, ali i u nevoljama progonstva, sve do smrti svojega Sina na križu. Marija je ustrajala sve do konca i zato je ona u Crkvi oduvijek nenadmašan primjer vjere, nade i ljubavi.

Tim bismo putem i mi trebali ići. Naša je nevolja što toliko puta motrimo sebe i svoj život ljudskim očima, što ne zapažamo Božju ruku i Božju misao vodilju. Naša je nevolja što mislimo da naš život ovisi o nama, o uspjehu izlaska iz krize, o izviješću europske komisije, o zbiru brojeva u igrama na sreću, u tome koliko će nas podržati naši prijatelji i naša obitelj, o tome kakvo je naše zdravstveno stanje i kolika nam je mirovna… A prava se mudrost sastoji u tome da u molitvi, razmišljanju i razmatranju, prosvijetljeni Božjom riječi i naukom Crkve, osnaženi Kristovim otajstvima, sagledavamo naš život i svekoliku povijest Božjim očima.

Dao Gospodin da tijekom cijele ove godine svakodnevno u Božjem svjetlu promatramo svoj život, da u molitvi neprestano tražimo Božju volju, da molimo od njega snagu da bismo, poput Marije, odvažno tražili volju Božju i vršili je, baš kao onaj mudri čovjek koji je sagradio kuću na stijeni.

 

 

ŽUPA  SVETOGA  ALIOJZIJA  GONZAGE
I  MH Kutina – OGRANAK POPOVAČA
pozivaju vas


NA IZLOŽBU SKULPTURA

IVANA  DURAKOVIĆA

U  PASTORALNI   CENTAR   ŽUPE   POPOVAČA

U SRIJEDU, 18. lipnja 2014.  u 19:30 sati

DOĐITE, POZOVITE I SVOJE PRIJATELJE!

IVAN DURAKOVIĆ
Mladi je kipar iz Zagreba. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti – Odjel za restauriranje i konzerviranje umjetnina – smjer kiparstvo. Kontinuirano obavlja radove na obnovi Zagrebačke katedrale od 2004. godine. Između brojnih djela koautor je srebrnoga grba grada Zagreba, a u Kutini je poznat i kao autor biste Bonifacija Pavletiča.

Odlučio se za kristološku tematiku koja mu je postala najbliža, zato što ju je,  restaurirajuči  mnoge sakralne objekte, često susretao.

 

 od 22.-28. siječnja  – Devetnica sv. Ivanu don Bosku
 od 02.-10. veljače  – Devetnica Majci Božjoj Lurdskoj
 od 12.-20. veljače  – Devetnica Duhu Svetom
 od 10.-18. ožujka  – Devetnica Svetom Josipu
 od 18.-27. travnja  – Devetnica Božanskom Milosrđu
 od 04.-12. svibnja  – Devetnica Majci Božjoj Fatimskoj
 od 22.-30. svibnja  – Devetnica Duhu Svetomu
 od 15.-20. lipnja  – Šestodnevica sv. Alojziju Gonzagi
 od 18.-26. lipnja  – Devetnica Presvetom Srcu Isusovu

U galieriji fotografija su objavljene fotografije sa svečanog otvorenja novog prostora popovačke knjižnice i hodočašča kroz Bosnu i Hercegovinu.

 

Poštovani posjetitelji internetskih stranica župe Sv. Alojzija Gonzage Popovača,

Ispričavamo se što, zbog tehničkih problema, nismo bili u mogućnosti prije objaviti internetsku verziju Župnog lista Popovače broj 6.

Administrator internetskih stranica
župe Sv. Alojzija Gonzage Popovača:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

U Glasu Koncija je objavljena reportaža Buđenje duhovnosti u srcu Moslavine autora Vlade Čuture.
Reportažu možete pročitati slijedeči na ovaj link.

Cijenjeni korisnici internetskih stranica župe sv. Alojzija Gonzage u Popovači.

Internetske stranice možete pratiti i na adresi www.zupa-popovaca.hr.

Adresa www.zupa-popovaca.com biti če aktivna još neko vrijeme. 

 

Adnimistrator

Robert Sedak 

 

Okučanska  Muka i smrt Kristova u Popovači


    Isusova muka i smrt sve je češči prizor tijekom korizme u mnogim hrvatskim mjestima od Dubrovnika do Zagreba od Rijeke do Osijeka u izvedbi kudova, amaterskih kazališnih društava, crkvenih skupina ili svih zajedno, u zatvorenim ili otvorenim prostorima, privlačeči tako mnoštvo gledatelja, a često i sudionika na otvorenom koji se uključuju pjesmom ili molitvom u skupinu, sudjelujuči spontano u biblijskim istinama.

Prema pravilniku župnog pastoralnog vijeća u Nadbiskupiji zagrebačkoj na pet godina izabrani i predloženi članovi Pastoralnog vijeća župe sv. Alojzija Gonzage u Popovači:

 

Alojz JAIĆ, Zagrebačka ul.    Anto MATIJEVIĆ, Mikulanica
Ante FALETAR, Veliko Brdo   Zdravko PAVLIČEVIĆ, Jelengradska
Dragutin KESER, Bana Jelačiča   Katica KUMPOVIĆ, Podbrđe
Zvonko BENCEK, Dr. Polaka   Željko GOSARIĆ, Mikulanica
Marija BILIĆ, Vinogradska   Vlado DUTKOVIĆ, Moslavačka
Stipo  MALEKINUŠIĆ, Sisačka   Nikola NOVIĆ, Sisačka
Antonija ZOHAR, Kolodvorska   Mato FOFIĆ, Weissova ul.
Melita PAVLIĆ, Zagrebačka /ŽEV/   Branka MARTINOVIĆ,  mladi župe
Nataša IVANKOVIĆ, Molitvene grupe   Andrija MALEKINUŠIĆ, ul. Jaglaca

 

    Svi članovi novog pastoralnog viječa predstavljeni su na župnom euharistijskom slavlju i svakom članu uručen je primjerak dekreta potvrđen od Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu.

Svečano otvoren novi prostor popovačke knjižnice

    U Popovači je 20. listopada 2005. svečano otvoren novi prostor knjižnice i čitaonice, koji sada slovi kao jedan od najsuvremenije opremljenih knjižničnih prostora u Hrvatskoj.
    Ta investicija vrijedna je gotovo 3,9 miljuna kuna, a nju je največim dijelom financirala opčina Popovača, ali i ministarstvo kulture te sisačko-moslavačka županija. Buduči da opčina Popovača danas ima oko 13 i pol tisuča stanovnika, gotovo 1200 osnovnoškolaca, te 500-tinjak srednjoškolaca i studenata, te da je prijašnji prostor bio premali za sve potrebe popovačke knjižnice, sve su to pokazatelji koji su išli u prilog da se započne s pronalaženjem, te uređenjem novog prostora knjižnice. U novom prostoru, pored knjižnog fonda od 17 tisuča primjeraka građe, odsada se nalazi i spremište za odlaganje knjiga koje trenutno nisu aktualne,  ali i neki drugi prostori.
    Knjižnicu su svečano, simboličnim presijecanjem vrpce otvorili popovački načelnik Josip Miškovič i Ankica Jankovič, načelnica za knjižnice u Ministarstvu kulture, a cijeli je program upotpunjen nastupom popovačakih mažoretkinja, te kulturno-glazbenim programom, dok je prostor blagoslovio župnik popovačke župe velečasni Nikola Sanjković.