Ovaj tjedan slavimo:

Ponedjeljak Bibijana; Živka; Blanka
Utorak Franjo Ksaverski; Klaudije
Srijeda Ivan Damaščanski; Barbara
Četvrtak Saba; Krispina; Dalmatin
Petak Nikola biskup; Nikša
Subota Ambrozile; Agaton
NEDJELJA: 2. Ned. Došašća BEZGREŠNO ZAČEĆE BDM; Marija

 

[ŽUPNE OBAVIJESTI, 1. prosinca 2019.]

Ukratko: caritas za pacijente, ispovijed i ured u došašću, vjenčići škole, zatvaranje crkve, predaja popisa obitelji, sastanak zajednice „Molitva i riječ“, sastanak članova caritasa, podjela poklona, 10 godina Biskupije, tumačenja pripreme za ispovijed, termini zaručničkih tečaja, mučeništvo vlč. Dragutina Delije.

1.) Ovaj tjedan dobili smo donaciju iz biskupijskog caritasa: 13 paketa slanih grickalica (raznog čipsa). Podijeljeni su pacijentima u bolnici, na 8 odjela, za otprilike 300 korisnika.

2.) Župnik će ispovijedati prije zornica. Ispovijeda se od 5:30 do 5:50 sati. Molimo, nemojte doći na ispovijed par minuta prije mise jer se nećete stići ispovjediti. Župni ured u došašću radi nakon zornica. Ostali dolasci u ured samo prema dogovoru.

3.) Možete nabaviti adventske vijence koje rade učenici OŠ Popovača. Prihod ide u humanitarne svrhe za udrugu osoba s invaliditetom.

4.) Mole se župljani da zatvaraju ulazna vrata crkve. Prošle nedjelje vrata crkve su ostala otvorena te se na taj način crkva dodatno ohladi. U crkvi je trenutno 10°C, a ta temperatura je još podnošljiva. Grijanje crkve će početi kada se redovito budu vrata crkve zatvarala.

5.) Mole se župljani koji su nadopunjavali župne popise obitelji da navedene popise predaju župniku. Podsjećamo da se izrađuje detaljan župni popis obitelji u koji će se upisati različiti korisni podaci o župljanima. Hvala svima koji surađuju u izradi.

6.) Pozivamo članove župnog caritasa na sastanak. Sastanak je u utorak, 3. prosinca, u 19 sati. Imati ćemo izbore za članove odbora. Zbog ovog sastanka, proba mješovitog zbora bit će od 19:45 sati.

7.) Pozivamo članove koji su pohađali susrete zajednice „Molitva i riječ“ na sastanak. Sastanak će biti u srijedu, 4. prosinca, u 18 sati. Dogovorit ćemo se za daljnje aktivnosti u našoj župi.

8.) Povodom sv. Nikole u petak, 6. prosinca, u 17 sati u Domu kulture, bit će podjela poklona za djecu koja ne pohađaju vrtić ni malu školu. Darivanje i program organizira Grad.

9.) U subotu, 7. prosinca, obilježavamo 10 godina od ponovne uspostave Sisačke biskupije. Sveta misa u sisačkoj katedrali je u 10 sati, a na svetoj misi otac biskup će za đakone zarediti dvojicu kandidata: Igora Borića i Tomislava Vojvodića.

10.) Iduće dvije nedjelje, 8. i 15. studenoga, umjesto župnikove propovijedi slušat ćemo kako se što bolje pripremiti za sakrament ispovijedi. Ispit savjesti za ispovijed imate u župnom listiću.

11.) Objavljeni su termini zaručničkih tečaja u našoj župi za 2020. godinu.
Prvi termin: 31. siječnja ‒ 1. veljače i 7. ‒ 8. veljače.
Drugi termin: 29. ‒ 30. svibnja i 5. ‒ 6. lipnja. Susreti su u 20 sati.
Prijave na termine isključivo preko stranice Biskupije.

 

Mučeništvo vlč. Dragutina Delije, prvog upravitelja naše župe

Danas se spominjemo mučeništva vlč. Dragutina Delije. Prvi upravitelj popovačke župe, mladi Dragutin Delija, u 27. godini, ubijen je 1. prosinca 1945. u Voloderu. U Spomenici župe Voloder o njemu piše: „Ubijen je od razbojnika dobri anđeo, svećenik mladi, idealni i tihi velečasni Dragutin Delija. Ubijen od bezbožnika zato što je svećenik. Nije se bavio politikom, nego samo vršio kao pastir vjerske dužnosti. Uvečer stupila su dvojica naoružanih u župski dvor, a naokolo kuće nekolicina. Kada su pokupili crkveni i osobni novac izvedoše ga na dvorište između dva mlada oraha i tu ga najprije probodoše bajunetom, a onda iz puške dva hica te je odmah ostao ležati mrtav, bez ijedne riječi predavši svoju anđeosku dušu vječnome Pastiru.“

Smrt župnika javila je Jaga Jakopan, susjeda. Narod je ujutro po običaju došao na prvu zornicu, ali umjesto u crkvi, skupiše se u dvorištu da vide svoga miljenika mrtva. Narod je bio jako potresen, što je pokazao i veličanstveni sprovod cijele župe koja ga je u velikoj žalosti otpratila do Ludine, uz veliko konjaništvo i pješake. Ostat će trajna i sveta uspomena u narodu i okolici. Župnik u Voloderu, vlč. Stjepan Vukalović nadopunio je ovaj iskaz riječima: „Te večeri su u gostionicu u Voloderu, u prisutnosti Josipa Jakopana, sina spomenute Jage, došla dvojica muškaraca, domaći partijaši i na upit gdje su bili izjavili su: ‘Išli smo priklati jednoga pijevca, neće više kukurikati’. Partija je dala direktivu da se župnik Delija likvidira jer je bio izuzetno čestit i utjecajan u narodu.“