Indeks Članka

{mosimage}Sv. Alojzije
ŽUPNI LIST POPOVAČE
Br. 2 POPOVAČA - USKRS 2004.

USKRSNU ISUS DOISTA, ALELUJA!!!

Dragi vjernici!
Nalazimo se u vremenu raznih previranja i dogodovština. Prijeti nam opasnost da nas to i takvo vrijeme "proguta" u svojoj prolaznosti, a da to ni ne primjetimo.

Dok se ovih dana spominjemo muke, smrti i uskrsnuča Gospodina našeg Isusa Krista, zastanimo na trenutak sami pred sobom! Ostanimo u šutnji i osluškujmo šutnju koju je zaista danas teško nači u ovom svijetu. Sjetimo se što je sve za nas prošao Gospodin na ovoj zemlji... Dao je svoj život kako bi uništio naše grijehe i time nas otkupio od vječne propasti. On je darivao Sina svoga kako bi ponovno digao palog čovjeka iz prašine, iz današnjeg svijeta...

Stoga se odvažimo i stanimo pred sebe, udahnimo i odlučimo... Odlučimo da čemo ovaj svijet činiti ljepšim i boljim slijedeči stope našeg Uskrslog Gospodina. Njemu dajmo slavu, hvalu i čast donoseči ljudima oko sebe uskrsnu radost koju su žene prenijele apostolima i svijetu. Kliknimo zajedno "Aleluja", proslavimo ime Gospodnje i unesimo mir u ovaj svijet u koji je svoj mir unio i Uskrsli rekavši "Mir Vama"! Neka svi po našoj Vazmenoj pjesmi doznaju da Krist ponovno živi u ovome svijetu i da vječno sije mir i dobro!
Ovim riječima i svim drugim iskrenim željama, neka Vam je

SRETAN I BLAGOSLOVNJEN BLAGDAN KRISTOVA USKRSNUĆA!!!


Vaš župnik

 

 USKRS - nešto najljepše što ti se može dogoditi
 
    Božič i Uskrs su nama krščanima največi i najdraži blagdani. Na Božič slavimo dolazak Sina Božjeg na Zemlju, a na Uskrs njegovu pobjedu nad smrču i povratak u nebo odakle je i došao. Što je Isus radio na Zemlji između Božiča i Uskrsa? O tome nam govori sv. Petar, a činimo to u Djelima apostolskim: "prošao je Zemljom čineči dobro i ozdravljujuči sve kojima bijaše ovladao đavao." Isus je u potpunosti izvršio Očevo poslanje: navijestio je ljudima istinu o Bogu i čovjeku, svojim dijelima istinu je pokazao ljubav Božju, svojom smrču pomirio ljude s Bogom i svojim uskrsnučem nadvladao smrt i otvorio vrata raja svima koji u njega vjeruju. Sveti Petar kaže u Dijelima apostolskim: da tko god Isusa vjeruje, po imenu njegov prima oproštenje grijeha.
 
    Kad se Isus rodio, želio se objaviti svima. Anđeo govori pastirima: "Ne bojte se, jer vam evo, donosim radosnu vijest o velikom veselju na sav narod." A kad je uskrsnuo, Isus se ne javlja svima, nego samo povlaštenim svjedocima: Mariji Magdaleni koja je bila prisutna na Veliki petak uz njegov križ, i svojim učenicima koji su trebali biti svjedoci njegova uskrsnuča. O tome nam svjedoči sv. Petar kad kaže: "Bog ga uskrisi na treči dan i dade mu da se očituje - ne svojemu narodu, nego svjedocima od Boga predodređenima - nama koji smo s njime zajedno jeli i pili, pošto uskrsnu od mrtvih." Ovaj je podatak, bračo i sestre za nas veoma važan. Bog svoje spasenje nudi svima, ali u životu vječni uvodi samo one koji tu ponudu spasenja i prihvate, drugim riječima koji povjeruju u njegovu ljubav. Tko god u nj povjeruje, po imenu njegovu prima oproštenje grijeha.
 
    Uskrs je temelj naše vjere i ujedno izazov našoj vjeri. Ideologija koja danas vlada nije sklona vjerovati u uskrsnuče. Uskrsnuče pretpostavlja umiranje i smrt. Samo ono što umre, moči če uskrsnuti. Uskrs je moguč samo nakon Velikog petka. Ideologija Novog doba radije vjeruje u reinkarnaciju, jer ona ozbiljno ne shvača smrt. Reinkarnacija zapravo ignorira smrt, igra se s njome. Međutim, smrt je ipak realnost. Ona je, kaže sveto Pismo posljednji neprijatelj čovjeka. Svi su pred njom do Krista bili nemični. Ideologija New Agea koja ismijava smrt, u biti se boji smrti i ostaje nemočna pred njom. Isus Krist nije ignorirao smrt, čak što više, sam je drhtao pred njom, a onda je svojom spremnošču da iz ljubavi umre za nas grešnike, upravo svojom smrču pobijedio smrt. "Sa životom smrt se sasta i čudesna borba nasta: vođa živih pade tada i živ živcat opet vlada." Zato samo on ima ključeve smrti i podzemlja kako nas uvjerava Biblija.
 
   Kristovo uskrsnuče nam svjedoči da budučnost pripada ljubavi koja je jača od smrti. Bog je ljubav i koji ostaju u ljubavi, ostaju u bogu, pobjeđuju smrt i ulaze u život vječni. U tom je smislu sv. Ivan apostol napisao: "Mi znamo sa smo prešli iz smrti u život, jer ljubimo braču. Tko ne ljubi, ostaje u smrti." Uskrsnuče počinje ovdje na zemlji po životu iz ljubavi. Uskrs je pobjeda ljubavi i svaki koji nesebično i velikodušno ljubi, uskrsnut če na život vječni.
 
 


 

 RIJEČI MUDRE
"Tko bez opravdana razloga onemoguči drugima, ali i sebi, puninu doživljaja nedjelje, ugrožava čovjekovo dostojanstvo, ugrožava čovjeka u svojoj ljudskosti, svodi ga na sredstvo za postizanje ciljeva."
(Kardinal Josip Bozanič)

KRONIKA ŽUPE

Božični koncert
    Mješoviti zbor Crkve sv. Alojzija Gonzage u Popovači osnovan je u jesen 1993. godine na incijativu vlč. Stjepana Hlevnjaka, a broji tridesetak članova svih uzrasta pod umjetničkim vodstvom gospođice Tamare Dagen. Zbor je priredio u utorak 23. prosinca 2003. godine u crkvi Sv. Alojzija Božični koncert.
Izveli su niz božičnih skladbi naših hrvatskih glazbenika i nekoliko pučkih božičnih pjesama.
Pohvaljujemo naše pjevače i voditelje zborova. Božič 2004. biti če još ljepši.

Misa iz Popovače n HTV
    U nedjelju 18. siječnja 2004. Hrvatska televizija je prenosila misu u 11 sati iz župe Popovača. Misu su pratili u Hrvatskoj i preko satelita. Imali su što i pokazati. Lijepu uređeno crkvu sv. Alojzija, a posebno živu Crkvu župe Popovača. Mlado i staro obuklo se u narodnu nošnju moslavačkog kraja (lijepa po ručnom vezu) i narodnu nošnju doseljenika iz Rame. Lijepo je bilo vidjeti tu koloričnost i ljepotu. Kao što je bilo lijepo slušati župni zbor iz Popovače koji je pjevao misu našeg izvrsnog skladatelja i prof. Anđelka Klobučara. Misu je predvodio vlč. Nikola Sanjkovič, župnik.
  Zaručnički tečaj
    U našoj župi u "Domu kulture" pod kraj siječnja i početkom veljače za 70 pari održan je tečaj priprave za brak. Pripravu je vodio p. Jure Bosančič sa svojom ekipom iz Zagreba. Mladi su pokazali svu svoju ozbilnost u toj pripravi.

Biskup Mrzljak u Popovači
    Zagrebački pomočni biskup Josip Mrzljak bio je u subotu 6. ožujka u pastoralnom pohodu župi Popovača. Susret biskupa sa župnom zajednicom započeo je svečanim dočekom ispred crkve, nakon čega je usljedila molitva u crkvi, a potom je biskup blagoslovio gradilište novoga pastoralnog centra župe. Nakon toga posjetio je groblje i pomolio se kod centralnog križa. Posjetio je bolnicu u Popovači, gdje ga je dočekala ravnateljica i provela kroz dva najteža odjela i upoznala ga s poteškočama u radu. Razgledao je bolničku kapelu. Posjetio je mjesto Podbrđe gdje su mještani i DVD Podvrđe predali u vlasništvo župe novoizgrađenu kapelicu Sv. Florijana. Biskup Mrzljak posjetio je jednu bolesnicu, jednu obitelj. U poslijepodnevnim satima imao je susret s vječnicima i načelnikom opčine Popovača, kojima je zahvalio za suradnju i dosadašnju potporu župama koje se nalaze na području opčine. Biskup se susreo s mladima iz župe, ovogodišnjim krizmanicima, pjevačima, molitvenom skupinom i roditeljima bogoslova, sjemeništaraca i redovnica. Navečer je predvodio svečanu misu u tijeku koje je krstio jedno dijete.
 
 

 Hodočašče u Karlovac
    Na blagdan Sv. Josipa 19. ožujka jedan autobus vjernika iz naše župe hodočastio je u Nacionalno svetište Svetog Josipa u Karlovac. Sveti Josip zaštitnik je cijele Crkve, posebno naše domovine Hrvatske. Hrvatski sabor dana 9. i 10. lipnja 1687. godine jednoglasno je izabrao svetog Jospia zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva. Sveti Josip zaštitnik je očeva, patnika i dobre smrti.
Svečanu misu predvodio je apostolski nuncij u u Republici Hrvatskoj nadbiskup Francisco-Javier Lozano. Na povratku posjetili smo župu Lasinja koja je u domovinskom ratu do temelja razrušena.

Križni put mladih naše župe
    Mladi naše župe i ovogodišnji krizmanici hodočastili su kroz našu župu Popovača i župu Gornja Jelenska na svoj prvi korizmeni križni put kroz prirodu. Hodajuči kroz naše brežuljke, livade i polja razmišljali su o svom pozivu na život vjere u današnjem vremenu.
 PASTORALNI CENTAR
    Pastoralni centar naše župe niknuo je iz zemlje. Zahvaljujuči lijepom vremenu u studenom i prosincu 2003. godine prva zgrada pastoralnog centra gdje če biti svečana dvorana i učionice za vjeronauk stavljena je pod prvu deku. Radovi če biti nastavljeni več početkom travnja tako da se zgrada postavi pod krov. Tada če moči ostali obrtnici započeti svojim radovima (električari, stolari, vodoinstalateri, keramičari i dr.)
Dragi vjernici Vi dobro znadete koji ste gradili kuču koliko košta i da novaca nikada dosta. Mi smo do sada više od polovice isplatili radove koji su do sada izvedeni. Po završetku ovih grubih radova moramo isplatiti ostatak po ugovoru. Zahvaljujemo Vama koji ste s ljubavlju odvojili svoj dar več u samom početku i prigodom blagoslova kuča za ovu zgradu. Mi smo vam izdali "Obiteljsku knjižicu" u kojoj je zapisan dar. Za sve dobročinitelje imat čemo misu za Uskrs. Očekujemo Vašu podršku i potporu da još ove godine dovršimo ovu zgradu i da je možemo staviti na raspolaganje našim mladima i svim vjernicima župe. Prigodom pastoralnog pohoda biskupa našoj župi 6. ožujka Mons. Josip Mrzljak blagoslovio je gradilište "Pastoralnog centra".
 Izdavač: RTK. ŽUPA POPOVAČA
Odgovara: Nikola Sanjkovič, župnik